september 18, 2020

Hur ska en garageport se ut?

Utseendet är viktigt, välj en garageport som passar huset både vad gäller panel och färg.

Vi har delat in utseendet på garageporten i tre delar: Ytan på själva plåten, vilka linjeringar garageporten ska ha och vilken färg som passar bäst.

Ytan på garageporten?

De två vanligaste ytorna på de garageportar vi säljer är: slät yta sk nobless och trämönstrad yta sk woodgrain. Woodgrain är en yta som funnits under många år där minsta lilla repa gör ett avtryck. Vår känsla är även att woodgrain har börjat minska den senaste tiden.

Novoferm har arbetat intensivt de senaste åren med att ta fram olika folierade ytor, bland annat Satin Grå och Timberytor som exempelvis Golden Oak. Det låter kanske sådär, men är i verkligheten riktigt snygga och fräscha. Om vi får välja mellan en folierad garageport och en lackad, så väljer jag faktiskt folierad yta Satin eller Timber.

Här kan du läsa mer om våra garageportar och navigera dig runt till våra produkter, ytor, linjeringar och färger.

Linjering på garageporten?

Linjeringen för garageportar har förändrats under åren. När vi startade på tidigt 90-tal fanns nästan bara smala paneler där varje linjering är ca 12cm bred, den används fortfarande till lite äldre hus.

Efter det kom spegelporten också kallad kassettpanel som var mycket exklusiv förr, men idag betraktas som plastigt. Den användes till ”Dallas-liknande” drömhus.

Under de senaste åren har mellanpanelen varit klart populärast. Vi börjar dock se ett skifte till en bredare panel där varje panel blir en linjering, dvs varje panel är ca 50cm bred.

Bredpanelen i kombination med en slät yta eller Satin yta användes först till lite modernare hus, typ funkishus, men har med tiden blivit den vanligaste modellen. Nästan lika trendig som espressomaskinen i köket. De som väljer bredpanel vill nästan alltid ha en slät yta eller folie istället för woodgrain.

Vilken färg på garageporten?

Färgen på garageporten kan vara svår att bestämma. Vi brukar som regel inte välja samma färg på porten som på huset, det blir oftast inte rätt nyans, då materialet på huset skiljer sig från garageporten. Det blir ofta snyggare att bryta av med en helt annan nyans.

Förr var brun Ral 8014, grön Ral 6005 eller vit Ral 9016, vit de absolut vanligaste färgerna. Vit är fortfarande den vanligaste färgen och den passar nästan i alla sammanhang. Nu har även grått och svart ökat i popularitet.

Antracitgrå Ral 7016 säljer bäst och passar in överallt, den följer modet med svarta och grå klinkerplattor i badrum. Beträffande svart kulör är den känslig i kombination med bred panel, här vill vi verkligen lyfta fram Satin Svart som ett perfekt alternativ.  Då blir ytan mer matt, jämfört med den lackade yta och återigen inte lika känslig för repor.

Har du frågor får du gärna ringa, eller ta en titt på vår nya kampanj på ISO 45. Där får du hela paketet.

Bli inspirerad

Garageportsöppnare

Garageportsöppnare

Det som förr var lyx är idag vardag. Slipp gå ur bilen i regn eller kyla för att öppna din garageport, med en...