oktober 18, 2021

Därför ska du välja en isolerad garageport!

I dessa tider, när elpriserna skjuter i höjden och vintern börjar närma sig kan det vara bra att veta skillnaden på en isolerad och oisolerad garageport. Här tar vi upp vilka isolerade garageportar som finns i vårt sortiment och hur de skiljer sig åt från en oisolerad garageport. 

Vad är en isolerad garageport?

För den som vill ha ett uppvärmt garage är det självklara valet en isolerad garageport. En isolerad garageport finns i olika tjocklekar, där vissa är helt eller delvis isolerade. Utöver värmehållning upplevs denna port som snyggare och mer robust med en tystare gång eftersom skumskärnan skapar en ökad stabilitet. En oisolerad garageport kan istället upplevas som lättare, skör och skramlig. 

Det som skiljer isolerade garageportar åt är tjocklek och vilken typ av isolering porten består av. I dagsläget finns det fyra olika isoleringstyper:

De vanligaste garageportarna vi har i Sverige idag består oftast av polyuretanskum eller cellplast. Det bästa alternativet av dessa är en garageport av polyuretanskum där isoleringsförmågan mätt i tjocklek är över dubbelt så hög som cellplast. Cirka 20 millimeter polyuretanskum motsvarar 45 millimeter cellplast. 

Utöver isoleringen består även en isolerad garageport bestå av viktiga tätningslister som tätar garaget mot vind, snö och kallras. Våra oisolerade garageportar har däremot galvade skenor som minskar risken för rost inuti port-konstruktionen.  

Fördelar med en isolerad garageport från Novoferm:

Våra takskjutportar finns i tre tjocklekar:

Iso 20: Med en isolering av 20 mm polyuretanskum samt kraftiga gummilister runt. Porten klarar temperaturer upp till ca 17°C.

Iso 45: Garageporten är isolerad med 45 mm polyuretanskum och utrustad med kraftiga gummilister. Detta är vår mest populära garageport och är perfekt för den som vill kombinera ett bra pris med premiumkvalitet. 

Iso 70: Har en tjocklek av 67 mm polyuretanskum. Denna kärna garanterar utmärkt termisk och akustisk isolering. I de allra nordligaste delarna av Sverige kan denna port vara ett utmärkt alternativ. 

Utöver en kärna av polyuretanskum har våra takskjutportar flera andra funktioner som håller ditt garage uppvärmt:

1. Dubbla väggar och isolering: Våra stålsektioner tillverkas bara i en dubbelväggig sandwichkonstruktion och fylls med en värmeisolerande polyuretankärna. Det leder i motsats till portar med enkla väggar till en bättre ljud- och värmeisolering samt en särskilt tyst gång. De flexibla läpptätningarna mellan sektionerna ligger mjukt an till och med vid låga temperaturer och hindrar därmed värmeförluster samt att damm tränger in.

2. Frostsäker golvtätning: En gummiprofil på garageportens underkant garanterar optimalt skydd mot vatten och smuts, utjämnar små ojämnheter i golvet och förebygger material- och personskador. Golvtätningen är tillverkad av högkvalitativt EPDM (etylen-propylen-dien-gummi) som är känd för sin goda elasticitet, väderbeständighet och långa livslängd.

3. Karmtätningar: Extra breda läpptätningar vid sidokarmarna ger ännu bättre värmeisolering och smutsavvisning.

4. Anpassningsbar karmfot: Takskjutportar från Novoferm är utrustade med en väderbeständig karmfot av rostfritt stål. På så vis kan vattnet rinna av obehindrat, vilket gör att rost inte får grepp på karmen ens på längre sikt. Tack vare den gradvisa konstruktionen är den särskilt lämpad vid renoveringar, om man byter ut en vipport med golvanslag mot en takskjutport.

5. Novoferm kvalitetsmärke: Kvalitet som tål att synas. Därför har alla takskjutportar från Novoferm ett kvalitetsmärke. En garant för bästa material och förstklassig bearbetning!

6. Thermo karmset: Släplisterna och tätningslisterna som tillval förbättrar de redan goda effektegenskaperna för de dubbelväggiga takskjutportarna från Novoferm. En upp till 15 %* bättre värmeisolering genom karmens termiska optimering på 3 sidor vid montering bakom öppningen. Karmsetet Thermo hjälper aktivt till att optimera byggnadens effektivitet.

När är det bra med en oisolerad garageport?

Vår vipport Novoferm K är en beprövad klassiker som endast går att få oisolerad. Tidigare kunde skillnaden i pris mellan en oisolerad vipport och en isolerad takskjutport vara stor, men med tiden har denna prisskillnad minskat. En priskänslig köpare kan dock tycka att en oisolerad garageport kan vara bättre om värmen inte spelar någon roll. Samtidigt genomför vi ofta utbyten, från vipport till ny vipport. 

Vi hjälper dig

Om du känner dig osäker inför ditt val av garageport hjälper vi dig gärna. Vi kommer antingen ut på ett platsbesök och ser över garaget eller lotsar dig till rätt lösning via telefon. Har du funderingar så kan du slå oss en signal på 042-37 20 68 eller skicka in en offertförfrågan.

Bli inspirerad

Garageportsöppnare

Garageportsöppnare

Det som förr var lyx är idag vardag. Slipp gå ur bilen i regn eller kyla för att öppna din garageport, med en...