Start 9 Garageportar 9 Garageportsöppnare

sep 22, 2021

Garageportsöppnare

Det som förr var lyx är idag vardag. Slipp gå ur bilen i regn eller kyla för att öppna din garageport, med en garageportsöppnare från Novoferm får du all den komfort som behövs. I denna artikel tar vi upp vilka öppnare som finns, hur de skiljer sig åt och vilka tillbehör, fjärrkontroller eller mobilappar som är bra att ha.

Olika typer av öppnare till din garageport

Novoferm tar din portfunktion till en helt ny nivå med snygg design, tyst drift och hög kvalitet med energisnål LED-belysning när porten öppnas eller stängs. Här nedan redovisar vi de olika modellerna: Den sidomonterade lösningen novoport eller universalmotorn Novomatic.

Novoport: Sidomonterad garageportöppnare för takskjutportar. 

Novoport garageportsöppnare består av sofistikerad teknik i ett trendigt, snyggt och modernt ytterskal. Novoport är en motor av ypperlig teknik, miljöfokuserad energieffektivitet med framtida LED-teknik, stabilitet och hög effekt. Med denna elektriska garageöppnare kan du öppna eller stänga din takskjutport enkelt via homematic-appen på din smarttelefon, som du kan ladda ner gratis i App Store eller Google Play. Fjärrkontroller som standard vilka öppnar garageporten med ett knapptryck.

Garageportsöppnare

Hur fungerar Novoport? 

Denna garageportsöppnare hjälper dig att hålla din takskjutport öppen eller stängd med hjälp av en dubbelriktad impuls som kommer från fjärrkontrollen eller homematic-appen. Med en enkel knapptryckning skickas en impuls till motorn om öppning eller stängning. 

Novoport integreras direkt i takskenan på valfri sida av porten (kolla bild ovan). Detta innebär att du slipper infästningsjärn i höga garageinnertak för att motorn ska kunna monteras. Med denna garageportöppnare behöver du alltså inte demontera lampor, bärande bjälkar eller avloppsrör demonteras eller kopplas förbi.

“Novoport passar alltid direkt” 

Med Novoport garageportöppnare behöver du inte borra i stålbetongtak, inte använda specialpluggar till gipsplattor, slipper genomborrningsrisk i tunna innertak och nedsmutsning av drivkomponenter med borrdamm. Normalt sett brukar mittmonterade garageportsöppnare sticka ut cirka 30 till 40 centimeter utanför porten och kapas vid montage men Novoport passar alltid direkt. 

I bilden nedan ser du alla monteringsfördelar:

  1. Ingen drivskena i mitten 
  2. Fritt runt karmöverstycket 
  3. Kräver inga infästningsjärn
  4. Fritt innertak
  5. Monteringsdjupet

Novoport garageportsöppnare fördelar

Med Novoport har du även möjlighet att ventilera garaget med ett enkelt knapptryck. Med hjälp av fjärrkontrollen eller med liknande fjärrgivare öppnas garageporten cirka 10 centimeter. Under 60 minuter står porten öppen och stängs sedan automatiskt, eller tidigare om du väljer att trycka själv.

Självdrag novoport

Nackdelen med Novoport garageportsöppnare är att den enbart går att applicera på en takskjutport. För att öppna en vipport automatiskt krävs istället novomatic, som vi berättar mer om nedan.

Novomatic: Mittmonterad motor till garageport  (vipport och takskjutport)

Våra Novomatic-modeller är universala garageportsöppnare som passar till både takskjutport och vipport.

Novomatic portöppnare

Öppnarna är utrustade med mjukstart och mjukstopp vilket skapar en behaglig gång som är jämn och tyst. Du öppnar eller stänger din garageport enkelt från din bil med hjälp av en praktisk 2-kanals fjärrkontroll. Garageportsöppnaren sätter även säkerheten främst och om det uppstår ett hinder i portens rörelse vid stängning stoppar motorn direkt och porten öppnas igen. Varje gång porten används visas en kontrollampa på framsidan för att demonstrera att alla säkerhetsfunktioner är intakta.  

Novomatic 563 har snabbare öppningshastighet, 22 cm per sekund. Vid strömavbrott kan du frikoppla motorn genom att dra i frikopplingen på motorenheten. Om du är utanför garaget och inte kommer åt motorenheten frikopplas motorn med hjälp av en kabel (tillval) som fästs från motorenheten till porthandtaget eller till en cylinder så att porten kan öppnas manuellt.

Tillbehör, fjärrkontroller och mobilapplikationer

Mobilapp öppnar din garageport

När du köper en ny garageportöppnare från Novoferm (Novoport, Novomatic 423 och Novomatic 563 S) kan du med takskjutport direkt utöka din app-samling gratis. Det finns två val att göra, antingen väljer du Homematic IP-appen från eQ-3 eller TYDOM-appen från Delta Dore, dessa kan du hitta gratis i Google Play och App Store.

Med ett enkelt tryck eller fingerrörelse över mobilskärmen kan du öppna eller stänga din garageport, tända eller släcka belysningen samt möjlighet att aktivera ventialtionsläget med Homematic IP-appen. 

Förutsättningar för att använda mobil-app

Till att börja med behövs en GateWay (Homematic IP accesspunkt eller TYDOM 1.0) och en lämplig extramodul från oss på Novoferm. Ring oss så guidar vi dig till rätt modul. Om du har en takskjutport utan fönster behöver du säkra upp med en ljusbarriär vid sidan av porten för att säkerställa att signalen når fram. Du har tyvärr inte möjlighet att styra en vipport med apparna. 

Så här funkar det:

Så funkar mobilapp till garageport

Ingående information om komponenter

Homematic IP accesspunkt

  • Du ansluter din telefon till Homematic IP-enheterna via Homematic IP Cloud.
  • Som sedan för vidare konfigurationsdata från din telefon till Homematic enheten. 
  • Homematic har en väldigt hög säkerhet på grund av AES-kryptering och serverplats i Tyskland. 
  • Du ansluter accesspunkten via en nätverkskabel mot din router.

Homematic IP

Delta Dore gateway TYDOM 1.0

Du ansluter Delta Dore gateway via LAN till din router. Denna gateway kan likställas vid en egen webbserver, det finns med andra ord inget moln bakom. Du når din gateway via en fast IP-adress som även kan användas för andra komponenter i ditt smarta hem. 

Homematic IP

Novoferm extramodul

För att kunna använda apparna behövs en gateway som du väljer själv. Du har dock möjlighet att få en smart extramodul från Novoferm. Denna modul kan användas till alla portöppnare från tillverkningsår 2016 och framåt. 

Novoferm extramodul

Förutsättningen för att använda respektive app är att använda en gateway som du väljer. Med respektive Novoferm extramodul kan du få en ”smart” drivenhet. Modulen kan användas med alla aktuella portöppnare fr.o.m. tillverkningsår 2016 (förutom Novomatic 823 S). Mini-USB gränssnittet att sätta i underlättar installationen.

Fjärrkontroller 

På Novoferm har vi ett flertal fjärrkontroller som är kompatibla med alla våra garageportöppnare. Alla våra fjärrkontroller har AES 128 bitars kryptering vilket ger dig högsta möjliga säkerhet. 

Nedan finner du en bild på flera av våra fjärrkontroller:

Fjärrkontroll till garageport

Knappsats, kodlås och andra tillbehör

För att göra livet enklare har vi tagit fram ett urval av tillbehör som kan vara viktiga för din garageport vad gäller säkerhet.

Fjärrknapp till garageportsöppnare

Har du problem med din garageportsöppnare?

Väldigt få tänker på en garageport med motor som fungerar, men är den trasig eller problematisk kan ofta olyckor, irritation och energiförluster uppstå. Det är därför viktigt att se över sin port och motor för att undgå risker för användaren. 

Portgruppen är branschorganisationen inom garageportar och i denna länk: Skötsel av motordrivna portar får du mer information om skötsel och service för din garageport med motor. 

Vi på Novoferm Sverige tillverkar, säljer och marknadsför garageportar. Novoferm i Europa är en av de största aktörerna på marknaden och står får hög premiumkvalitet utan att tänja på lägre priser. 

Som kund till oss får du hög service, kvalitetsportar och långa garantier, detta för att du alltid ska känna dig säker med oss som leverantör. För att köpa en garageportsöppnare, garageport eller få mer information, support och hjälp, kontakta oss på telefon eller fyll i vårt kontaktformulär.

Kostnadsfri offert!

Vi kommer ut på ett fysiskt platsbesök och lotsar dig till rätt portmodell, mått och tillbehör. Vi tar sedan fram en detaljerad offert. Du har även möjlighet att få en offert direkt, om du vet vilken typ av port som behövs.

Våra kampanjer

Vi uppdaterar våra kampanjer löpande. Just nu har vi mycket förmånliga priser på våra favoriter: den isolerade takskjutporten ISO 45 och halvisolerade takskjutporten ISO 20.

Senaste inläggen

Vårt löfte till dig

Alltid premiumkvalitet

Gedigen tysk spetskvalitet – när teknik och design är som bäst – vi tummar inte på detaljerna.

10 års garanti

Vi litar till 100% på våra fina produkter och lämnar inget åt slumpen – därför lämnar vi tryggt 10 års garanti på portarna.

Mycket bra priser

Kvalitet till riktigt bra priser, våra stora volymer i Sverige och Europa gör att vi kan hålla nere priserna för våra kunder.

Teknisk support i världsklass

Vi är det lilla personliga företaget som verkligen ger våra kunder en personlig service och support, ingen fråga är konstig.

Proffsigt och gediget montage

Vi har lång erfarenhet av portmontage vilket innebär att vi lovar ett slutresultatet som är superbra.

Högsta möjliga kundservice

Ni slipper alltid bekymmer med porten i efterhand och naturligtvis plockar vi undan och städar efter montaget.

Liknande artiklar

Välj en garageport med motor

Välj en garageport med motor

Garageportar med motor har blivit alltmer populära i takt med att tekniken har utvecklats och priserna har blivit mer överkomliga. En garageport med motor kan öppnas och stängas med ett knapptryck, vilket ger en hög nivå av komfort och...

Därför ska du välja en isolerad garageport!

Därför ska du välja en isolerad garageport!

I dessa tider, när elpriserna skjuter i höjden och vintern börjar närma sig kan det vara bra att veta skillnaden på en isolerad och oisolerad garageport. Här tar vi upp vilka isolerade garageportar som finns i vårt sortiment och hur de skiljer sig...

Byta garageport? Här får du tips & trix

Byta garageport? Här får du tips & trix

Portgurun och garageportexperten, Stefan Månsson, delar med sig av sina tankar kring garageportar Först och främst bör du fundera på hur den befintliga garageporten ser ut och hur den fungerar. Har du exempelvis en äldre vipport i teak eller ek,...